Munster Germany restaurant menu card drinks non-alcoholic

Toosten op de toekomst

Verandersignalen zijn wegwijzers naar een mogelijk andere toekomst. Ze laten je zien hoe anders de dingen kunnen worden. Soms moet je goed zoeken, maar soms heb je ook geluk en schreeuwen ze je tegemoet. Zoals bij deze knalgele drankkaart in een restaurant in het centrum van Münster. Een alcoholvrij statement pontificaal op tafel in het land van Bier und Bratwurst. Was ist los?

Vast een of andere hippe vegan tent, denk je nu misschien. Integendeel, het betreft hier zo’n beetje het meest traditionele gutbürgerliche restaurant van de stad: de Großer Kiepenkerl – wat het signaal alleen nog maar opvallender maakt. (Eerder schreef ik al eens over een vleesloos gelukkige toekomst in een Berlijns Brauhaus – ook zo’n groot contrast.) Dat 0.0 juist in dit oer-Duitse Gasthaus zo in de spotlights wordt gezet, laat zien dat er iets aan het veranderen is. En er zijn meer signalen.

In supermarkten, op feestjes, recepties, bij de vrijdagdonderdagmiddagborrel, overal is alcoholvrij (of -arm) drinken in opmars. Waar 0.0 ooit not done was (‘ben je ziek/zwanger of zo?’), kun je tegenwoordig gewoon zeggen dat je het best lekker vindt. Dat komt niet alleen door een hang naar een gezonde leefstijl (we fitnessen, hardlopen, diëten en vitamineslikken ons suf), maar ook en vooral door de opkomst van prima alcoholvrije varianten. Ooit waren die niet te pruimen, maar inmiddels is er bijvoorbeeld 0.0 bier dat lekkerder is dan gewoon bier (Mikkeller of Jopen IPA, om maar eens wat te noemen). Al blijft over smaak niet te twisten.

Wie even uitzoomt (dat helpt vaak bij verandersignalen), ziet dat veel alcohol drinken vooral in Europa de norm is. Buiten Europa wordt er (veel) minder alcohol geconsumeerd. Je zou dus kunnen zeggen dat wij langzaam de kant van onze buren opschuiven. Dat doen we deels uit eigen vrije wil: de sober-curious beweging van Millennials en Gen Z experimenteert er vrolijk op los. Maar we zijn ook steeds vaker bang voor de kater die altijd weer volgt na een avondje keihard doorzakken. (Daar is zelfs een woord voor: hanxiety, van hangover, kater en anxiety, angst.) En dan is er nog de medische stok achter de deur – die ook bij roken prima werkt: de dreiging van kanker. In Ierland komen er al waarschuwingen op etiketten van wijn en bier. Het zal niet lang duren voordat je die hier ook zult zien.

Hoe kan de toekomst er uit gaan zien, uitgaande van het knalgele alkoholfreie verandersingaal? Net als bij roken zal mogelijk ook bij drank het gezondheidsargument steeds belangrijker worden. Wie nu nog rookt, weet dat het slecht is voor de gezondheid en onder meer kanker veroorzaakt. Niet roken is al de norm en die weg zal alcohol mogelijk ook opgaan. De voordelen (geen kater, minder calorieën, minder kans op kanker) wegen voor steeds meer mensen nu eenmaal zwaarder dan de nadelen (het gemis van de roes, het genot, de gezelligheid). Wordt de toekomst dan niet één ongezellige, saaie, gortdroge hap? Zoals wel vaker is het vooral een kwestie van wennen. En begin anders gewoon eens met alcoholarm. Komt dat 0.nulletje vanzelf wel een keer. Proost: op de toekomst!


Geplaatst

in

door

Reacties

2 reacties op “Toosten op de toekomst”

  1. Robbert avatar
    Robbert

    Grappig dat je 0.0 bier vergelijkt met “gewoon” bier.

    Hoe lang zou het nog duren totdat we gewoon bier gaan vergelijken met “alcoholhoudend” bier…?

    1. Kasper Maes avatar

      Hele goeie! Daar ben ik ook wel benieuwd naar.

Laat een antwoord achter aan Kasper Maes Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *